2024-11-13
HomeIrakaskuntzaSukalde eta garbitzaileakItaliako eskola eta ospitaletako jangela eredugarrienak ezagutu ditugu bertatik bertara

Italiako eskola eta ospitaletako jangela eredugarrienak ezagutu ditugu bertatik bertara

Italian izan gara, euskal ordezkaritza baten partaide gisa, herrialde hartako eskola eta ospitaletako jangela eredu batzuk bertatik bertara ezagutzeko. Hain zuzen ere, zenbait kasutan, Perugia herriko eskolan adibidez, gurasoak eurak dira jangela ereduaren parte, eta tokian tokiko produktuei lekua egin ohi diete. Honako hau partaidetza prozesu aitzindaria da Italian.



"Gure platera gure aukera" dinamikaren baitan egin dugu Italiara bidaia, gonbidatutako euskal ordezkaritzaren parte izan baita LAB. Hain zuzen ere, "Gure platera gure aukera" hezkuntza-komunitate, lehen sektore eta gizartetik sortu den eskaera bati erantzuteko jaio da: egungo eskola-jantokien eredua aldatzeko nahia. 2000 urteko araudi batek “kudeaketa zuzena” izeneko eredu bakar baten bidez kudeatzera derrigortzen ditu EAEko ikastetxe publikoetako jantoki guztiak. Catering enpresa batek kudeatzen ditu jantokiak, eta poliki-poliki sukalde guztiak desagertzen ari dira.

Aldaketa prozesua mingarria izan zen kasu askotan; izan ere, ikasleen elikaduraren kontrola galdu zen ikastetxeetan. Egun batetik bestera apurtu egin ziren erlazioak harategi, merkatu, okindegi, portuko arrantzale eta nekazariekin. Catering enpresak hartu zuen erosketa eta prozesu osoaren ardura.

Horregatik familia askok galdetzen diogu gure buruari: Zer jaten dute gure seme-alabek? Catering-enpresek unean-unean informazioa bidaltzen diete familiei ematen dituzten menuei buruz, baita nutrizio-baloreena ere batzuetan, baina ez dira gardenak elikagaien jatorri edo kalitateari buruzko informazioa eskatzen zaienean.

Ekimen hau osatzen dugun taldeek eskola-jantoki OSASUNTSU, BERTAKO ETA JUSTUA aldarrikatzen dugu. Horretarako, aldaketak proposatzen ditugu, eskola-jantokia espazio integral eta integratzailea izan dadin eta ez bakarrik sukaldaritza “zerbitzu” bat. Landa-eremu bizia eta lehen sektorea sartzearen aldeko apustu politikoen laguntzarekin egin behar dira aldaketa hauek.

Eskola jantokiek duten balore pedagogikoa berriro hartzea nahi dugu eta gure seme-alaben elikadura gure inguru eta kulturarekin bat etortzea. Hala, jaki kilometrikoak ekidingo ditugu, hau da, gure platerera iristeko distantzia luzeak, horrek dakartzan eraginekin ingurugiroan gizartean eta arlo ekonomikoan. Honengatik guztiagatik, eskola-jantokien aldaketa eskaerak biltzen dituen elkargunea da "Gure platera gure aukera" dinamika.

 

 

 

AZKEN ALBISTEAK | ÚLTIMAS NOTICIAS

Hitzarmen duina aldarrikatu dugu Arabako ostalaritzarako

Urtebete inguru igaro da Arabako ostalaritzako hitzarmenaren negoziazioa blokeatu zela "azken proposamen" gisa definitutako patronalaren azken proposamenarekin. Hau ez zen nahikoa, sektoreko langileen lan-baldintzak nabarmen okertzen baitzituen.

11 garraiolari hil dira 2024an, 2023ko heriotza kopurua gaindituz

Atzo, 56 urteko J.R.M.M. garraiolari lesakarra hil zen lanean Irunen, kamioia kargatzen ari zela. Transportes Etxetrans 2000 enpresako langilea zen. 2024. urtean 11 garraiolari hil dira lanean dagoeneko, horietariko asko, azken hau bezala, bihotzekoak jota. Atzokoarekin, gutxienez 54 laneko heriotza izan ditugu urte hasieratik Euskal Herrian.

Elkarretaratze batekin amaitu dugu EAEko anbulantzien publifikazioaren aldeko kanpaldia

Kontzentrazio batekin amaitu da EAEko anbulantzia zerbitzuaren publifikazioaren alde atzo hasitako 24 ordutako kanpaldia, Gasteizko Andra Mari Zuriaren plazan egin dena. Atzo iluntzean, Gasteizko Udaltzaingoak kanpaldia bertan behera uztera behartu arren, gaur goizean aurreikusitako tailerra egin ahal izan dute.