Ugaoko ikastetxean eraikuntza berria egiten ari dira. Aipatu eraikuntza DBH eta batxilergoko klaseak emateko erabiliko da. Ikasle horietaz, gaur egun arte, lehen hezkuntzako eraikuntzan dagoen sukaldea arduratzen zen.
Jakin dugunez, eraikuntza berrian “officea” jarri gura da eta “catering” eredua ezarri gura da; sukalde nagusi batean prestatu nahi da janaria, ostean, ikastetxera eroateko.
Ezaguna da LABek jangeletako eredu berriari buruzko proposamena landu duela. Aipatu proposamenean 2000. urteko jantokietako aginduaz aritzen gara, indargabetutzat jotzen duguna. Agindu honen aipua egiten dugu, Hezkuntza Sail horrek erabili duen baliabidea delako catering eredu kaltegarria elikatzeko. Horretarako, Sailaren iritziz “cateringak” bermatzen duen osasun araudiari heltzen dio.
LABek zalantzak ditu argudio honekin. Uste osoa dugu Sailaren helburu nagusia sukalde guztiak kanpora eroatea dela, “catering” enpresei ateak zabalduz. Honez gain, esan behar da, enpresa hauen etika zalantzagarria dela, Lehiaren Euskal Agentziak lehia desleiala egin zelako jarri zuen salaketan agerian geratu zenez.
Enpresa-etika zalantzagarri horren itzala, eguneko lanak betetzen dituzten hezitzaileei ezarritako lan baldintzetan ere nabaritzen da, lanaldi prekarioekin eta salgai hutsen moduan erabiltzen dituztelako. Unean uneko enpresak izan ditzakeen premien arabera deitzen dituzte lanera. Hori eginez, lizitazioak egin ostean, gure zergen bidez osatzen eta ordaintzen den aurrekontuetatik ateratzen den dirua aurreztu gura dute. Ez dezagun ahantz jardunbide horiek ez dietela, inondik inora, eragiten familiek ordaindu beharreko kuotei.
Zehaztearren, bi bider ordaintzen da, alde batetik, lizitazioekin (izan gogoan, 35 milioi euro esleitzen direla honetara) eta bestetik, familiek, batez beste, 80 bat euroko kuotekin, behar den langile kupoa bete zein ez.
Askotan aipatzen dute sukaldea edukitzea garestiagoa dela. Sail beraren agiriekin froga dezakegu ez dela horrela. “Officea” edota bertan sukaldea jartzeak antzeko prezioa du, hala ere, bien arteko aldea nabaria da. Batean, goizean bertan prestatutako janaria banatzen den bitartean, bestean egun batzuk lehenago prestatua izan daiteke.
Modu berean, LABek eskatzen du bertako elikadurak eta elikadura agro-ekologikoak sartu ahal izatea. Gure ustez, elikagaien kalitatea handiagoa izango da horrela, jakina, baina eskari hori, gure lehen sektorea (sektore aberatsa eta gure erakundeek gutxietsia) lagundu guran ere egiten dugu.